Monday, October 4, 2010

GULAI NANGKA


BAHAN-BAHAN:
1. Nangka muda suka berapa banyak
2. Ikan bilis sedikit (Terpulang nk atau x)
3. Cili padi sedikit, nak pedas banyak la yer
4. Kunyit (2 inci)
5. Bawang merah 2 biji
6. Asam (1 keping)
7. Serai 1 batang
8. Santan 2 cawan
9. Garam secukup rasa

CARA-CARANYA:
-NAngka tadi hendakla diptong kecil-kecil ikut kesesuaian dan hendakla di rebus
terlebuh dahulu, setelah masak nangka rebus tadi , toskan airnya.ambil nangka
sahaja.
-Tumbukkan satu persatu sehingga lumat bahan-bahan seperti kunyit,bawang merah,
sedikit garam dan juga ikan bilis.
-Selepas itu , masukkan santan dan nangka dan serai, asam keping, sili padi tadi
bersama0-sama dengan bahan yang telah ditumbuk itu tadi.
-Kacau seketika dan panaskan periuk itu.
-kacau sekali sekala supaya santan tidak berketul dan dan tunggu sehingga ia mendidik. tandanya dah masak la tuh

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment